co-ouderschap

Co-Ouderschap: Samen opvoeden na de scheiding

Wanneer je als ouders uit elkaar gaat ontkom je er niet aan, wat gebeurt er met de kinderen? Steeds meer ouders kiezen dan voor co-ouderschap, zowel de vader als de moeder blijven gedeelde verantwoordelijkheid houden voor het kind. Belangrijke beslissingen worden samen genomen, kosten worden gedeeld en meestal woont het kind half-om-half bij de moeder en de vader.

Voor de ontwikkeling van het kind is gezamenlijke zorg en opvoeding beter dan wanneer één ouder het merendeel van de beslissingen maakt. Tegelijkertijd heeft co-ouderschap als nadeel dat er niet echt meer een vaste woonplaats is. Sommige kinderen vinden het fantastisch om op twee adressen tegelijk te wonen maar er zijn er ook voldoende die daar juist problemen mee (kunnen) hebben.

Nadelen aan co-ouderschap

We noemden al het wonen op twee adressen, dat hoeft geen groot probleem te zijn als beide ouders bij elkaar in de buurt wonen maar wordt anders als de hele boedel 2x per week van stad naar stad moet verhuizen. Daarnaast is er natuurlijk nog het financiële aspect: Naar wie gaat de kinderbijslag, wie betaalt kleding, schoolboeken, zakgeld en ga zo maar door.

Wettelijk gezien is er voor co-ouderschap maar weinig geregeld, alle afspraken moeten dus onderling gemaakt worden. Tegenwoordig kunnen die afspraken bekrachtigd worden in het ouderschapsplan maar het is voornamelijk iets wat je als ouders onder elkaar moet regelen. Goed contact met de andere ouder is dus belangrijk, en juist dat wil na een scheiding nog wel eens tot problemen leiden.

En de voordelen

Het belangrijkste voordeel is de positie van het kind. Die heeft namelijk toch vaak het gevoel alsof het een soort keuze moet maken tussen pappa en mamma. Eén van de ouders wordt eigenlijk altijd benadeeld, bij co-ouderschap is dat verleden tijd.

Als ouders ontkom je niet aan regelmatig onderling contact om afspraken te maken of dingen te bespreken. Dat maakt de relatie tussen beide ouders vaak wat losser en ook daar profiteert het kind van.

Zeker voor de vader heeft het voordelen, aangezien de vader een volwaardige positie als ouder krijgt in plaats van een weekendvader waarmee het kind leuke dingen gaat doen.

Afspraken, afspraken & afspraken

Co-ouders zullen onderling heel wat moeten regelen. Op welk adres de kinderen officieel komen te wonen, wie aanspraak maakt op welke financiële regelingen (kinderbijslag, huurtoeslag, subsidie kinderopvang en dergelijke) en hoe de kostenverdeling gaat.

Genoeg punten om (potentieel) ruzie over te maken. Dat maakt het belangrijk zoveel mogelijk afspraken vast te leggen in een ouderschapsplan. Dit kunnen je onderling opstellen maar eventueel ook met hulp van bijvoorbeeld een mediator. Duidelijk is in ieder geval dat het belang van het kind altijd voorop moet staan.

Gerelateerde artikelen: tips over opvoedinghoeveel zakgeld spreek je af

1 antwoord
  1. Sam
    Sam says:

    Co-ouderschap is prima te doen zolang je vooraf en tijdens maar goede afspraken met elkaar blijft maken. Ook is het van belang dat je op 1 lijn zit qua opvoeding.
    En naar wie gaat de kinderbijslag? Wij hebben nog een gezamenlijke rekening waar de kinderbijslag op gestort wordt. Ook de bijdragen voor de sporten van de kinderen maken we allebei maandelijks naar die rekening over. Zo kunnen we allebei over het ‘kinderbudget’ beschikken en kunnen we allebei heel goed zien waar het geld aan uitgegeven wordt.

Laat een reactie achter


We zijn benieuwd naar je mening en vragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>