welke kinderopvang

Welk kinderdagverblijf? Een belangrijke keuze.

Niet lang nadat je weet dat er een kindje op komst is moeten er veel beslissingen worden genomen. Met een aantal daarvan kan je niet al te lang wachten. Een goed voorbeeld is de keuze van de opvang voor het kindje. Want na die maanden zwangerschapsverlof moet je toch echt weer aan het werk.

Veel (toekomstige) ouders passen hun werktijden aan en maken afspraken over de opvang met bijvoorbeeld opa en oma. Maar steeds meer ouders kiezen voor een kinderdagverblijf. Wanneer jij en je partner hiervoor hebben gekozen begint de zoektocht. Misschien is er wel een kinderdagverblijf in de buurt of heb je goede ervaringen gehoord via familie of vrienden.

Het beste is om in eerste instantie uit te gaan van jullie eigen verwachtingen. Maar als alles nieuw is weet je misschien nog helemaal niet wat je kunt verwachten. Daarom hebben we hieronder een aantal zaken op een rijtje gezet.

De oriëntatiefase

Moet het kinderdagverblijf in de buurt van het werk liggen of vlak bij huis? Gevoelsmatig zal je al snel de keuze maken voor een kinderdagverblijf in de buurt. Ga echter altijd uit van praktische overwegingen. Werken jij en je partner vaak tot laat, of hebben jullie een lange reistijd, dan kan de sluitingstijd (meestal 18.00 of 18.30 uur) voor problemen zorgen. In dit geval is het soms handiger een kinderdagverblijf te kiezen in de plaats waar je werkt. Ook is het aanbod in de buurt soms erg klein; in de meeste dorpen is er maar één kinderdagverblijf, als er al een is.

Als je eruit bent wat de meest logische plek voor het kinderdagverblijf is volgt de verdere oriëntatie. Via Google kan de speurtocht beginnen, maar door de bijna onuitputtelijke bron van informatie over kinderopvang is het soms lastig een overzicht te vinden van kinderdagverblijven in de buurt. Het telefoonboek of de Gouden Gids kan dan uitkomst bieden. Let op: niet alle (commerciële) sites geven een volledig overzicht.

Het is verstandig meerdere kinderdagverblijven in overweging te nemen. De verschillen kunnen soms erg groot zijn, zelfs als deze kinderdagverblijven tot dezelfde organisatie behoren.

Het pedagogisch beleid

Eén van de belangrijkste uitgangspunten van kinderopvangorganisaties is hoe men aankijkt tegen het opvoeden en de ontwikkeling van het kind. Dit staat beschreven in het pedagogisch beleid van de organisatie, dat men wettelijk verplicht is op te stellen. Over het algemeen is dit te vinden op de website van de organisatie of in te zien op een vestiging.

Veel organisaties hanteren een niet erg specifiek pedagogisch beleid, maar het kan natuurlijk zijn dat een organisatie een afwijkende visie heeft op de opvang van kinderen. Je moet jezelf dan altijd afvragen of dit past in jullie ideeën over opvoeden. Want hoe je het ook went of keert, het kinderdagverblijf zal een stempel drukken op de opvoeding en ontwikkeling van jullie kind.

Horizontale of verticale groep

Eén van de grootste verschillen is of de opvang plaatsvindt in horizontale (kinderen van dezelfde leeftijd bij elkaar) of verticale groepen (kinderen van 0-4 in één groep). Grotere organisaties hebben vaak zowel horizontale als verticale groepen.

Beide vormen hebben zowel voor- als nadelen. Zo hebben kinderen in een horizontale groep vaak meer leeftijdsgenootjes om mee te spelen en vinden kinderen in een verticale groep het fijn om hun broer of zus dichtbij te hebben. Er is nog te weinig onderzoek gedaan om daadwerkelijk te kunnen concluderen welke groepsopbouw beter is, al gaat de voorkeur meestal uit naar een horizontale groep.

De locatie

Het bezoek aan de vestiging mag niet ontbreken bij de uiteindelijke keuze. Hier is in de praktijk te zien hoe de omgang met kinderen is. En, niet minder van belang, welke indruk maakt de binnen- en buitenruimte?

Hoe de omgang met de kinderen overkomt is echt een gevoelskwestie, maar er zijn een paar punten waar je op kunt letten. Denk hierbij aan of de kinderen er verzorgd uitzien en hoe de interactie tussen leidsters (pedagogisch medewerkers) en kinderen is.

De inrichting van de binnen- en buitenruimte hoeft niets af te doen aan de kwaliteiten van de leidsters, maar kan wel van grote invloed zijn op het welbevinden en de veiligheid van jullie kindje. Goed om te weten is dat de GGD als het goed is jaarlijks de vestiging controleert op een aantal wettelijke (minimum)eisen. Het GGD inspectierapport is openbaar en wordt gepubliceerd op de website van de gemeente waar het kinderdagverblijf onder valt.

De groepsruimte

In de groepsruimte zie je over het algemeen diverse speelhoekjes waar verschillende activiteiten gedaan kunnen worden. Denk hierbij aan een poppenhoek, een keukentje en een plek waar de wat oudere kinderen rustig kunnen zitten of een boekje kunnen ‘lezen’.

Sommige groepen hebben speeltoestellen binnen staan (klim- en klautertoestellen, glijbaantjes, etc.) maar vaak zijn deze alleen buiten te vinden. De boxen staan gewoon op de groep. Op een babygroep zijn er natuurlijk geen speelhoekjes te vinden maar zal de nadruk liggen op de verzorging, rust en ontwikkeling van het kind.

De slaapkamers

Nadat je de groepsruimte hebt bekeken krijg je waarschijnlijk ook wel een kijkje in de slaapkamers. Schrik niet van een grote hoeveelheid stapelbedjes met spijlenhekjes; dit is gebruikelijk en deze moeten voldoen aan strenge eisen. Probeer op de temperatuur in de slaapkamers te letten. Zeker bij baby’s mogen de slaapkamers niet te warm zijn (15-18 graden wordt aanbevolen).

Verder is het belangrijk dat de CO2 waarde niet te hoog is. Vaak is dit een probleem bij kinderdagverblijven. Als de lucht niet bedompt is en prettig aanvoelt is het meestal in orde. Mocht je hier geen goed beeld van krijgen dan kun je in ieder geval vragen op welke manier het klimaat in de gaten wordt gehouden.

De buitenruimte

Kinderen spelen graag buiten en ook voor baby’s is buiten zijn gezond. Hopelijk wordt er een groot deel van de dag buiten doorgebracht. Voor een baby is dit nog niet van toepassing, maar als je kindje wat ouder is wil je wel dat het buitenterrein voldoende mogelijkheden biedt om lekker te kunnen spelen.

Aan het buitenterrein worden ook de nodige wettelijke eisen gesteld. Denk hierbij aan de wetgeving m.b.t. de veiligheid van speeltoestellen. Veel kinderdagverblijven zijn hier helaas niet altijd even strikt in, dus het is verstandig om te vragen hoe men hiermee omgaat. Let ook goed op de omheining van de speelplaats. Zeker wanneer deze aan een weg is gelegen moeten kinderen niet weg kunnen lopen. Tot slot is het voor warme zomers zeer wenselijk dat er voldoende schaduwplekken zijn.

Tip: maak van tevoren altijd even een afspraak voor een bezoek.

De uiteindelijke keuze

Jullie hebben de websites van de kinderopvangorganisaties doorgespit, zijn op de hoogte van het pedagogisch beleid en hebben een bezoek gebracht aan verschillende locaties. De keuze kan gemaakt worden. We hebben al eerder aangegeven dat je hier niet te lang mee moet wachten; soms kunnen er lange wachtlijsten zijn. Dit geldt zeker als je opvang nodig hebt op dinsdag en donderdag! Vraag bij de definitieve inschrijving een schriftelijke bevestiging van de plaatsingsmogelijkheden op de dagen die je wenst.

Gerelateerde artikelen: welke kinderwagen, inrichting babykamer, kinderbijslag aanvragen

0 antwoorden

Laat een reactie achter


We zijn benieuwd naar je mening en vragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>